Batony proteinowe.


Batony proteinowe.

Batony proteinowe idealne na przekąskę przed lub po treningu. Nie trzeba kupować, a można zrobić samemu w domu ! Składniki do batonów proteinowych mogą być przeróżne. W moich batonach główny składnik to „białko”. Sama nazwa wskazuje, że są to batony proteinowe. Oczywiście jeśli nie stosujesz białka możesz je pominąć ! Ważne jest, aby w batonikach znalazły się, płatki, orzechy, suszone owoce, masła orzechowe, nasiona i zdrowy słód(np. ksylitol, miód, syrop klonowy)

Dzięki tym składnikom powstają idealne batony proteinowe dla zmęczonego ciała po treningu.

14467103_1136655279747820_758467538_o

batony proteinowe

POTRZEBUJEMY:

  • Płatki owsiane 100g
  • Suszone owoce (żurawina lub rodzynki ) 80 g
  • Gorzka czekolada min 70% 70 g
  • Orzechy (niesolone – u mnie migdały) 60 g
  • Odżywka białkowa 70 g (można pominąć)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • Mleko (u migdałowe) 100 ml
  • Nasiona chia 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane, suszone owoce i białko mieszamy w misce.
  2. W garnku podgrzewamy mleko dodając czekoladę i masło orzechowe do rozpuszczenia.
  3. Wlewamy powstała polewę do miski z płatkami, suszonymi owocami i białkiem.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy batoniki i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

 

Batonu proteinowe mamy gotowe ! Smacznego!

14488787_1136655273081154_227810198_o

batony proteinowe