Fit burger.

Fit burger.

Czy burger może być zdrowy? Oczywiście, że tak. Wszystko zależy od doboru składników.  Moja propozycja jest bardzo prosta.Najważniejsze aby nasz Fit Burger składał się ze zdrowych produktów. Przedstawię Wam kilka moich rad.

1. Bułka:
Najlepsza z własnego wypieku z mąk razowych, mąki graham, orkiszowej, dla osób na diecie bezglutenowej polecam użycie mąki jaglanej, gryczanej. Ja użyłam gryczaną i pełnoziarnistą.

2. Mięso:
Chude wysokiej jakości mięso wołowe lub drobiowe. Mięso najlepiej zmielić samemu lub wybrać kawałek w sklepie i poprosić o zmielenie.

3. Warzywa:
Wszelkie ulubione, tu panuje dowolność. Ja preferuję podpieczoną cebulkę, ogórek korniszony, pomidora, sałatę, cukinię.

4. Sosy:
Zamiast majonezu polecam guacamole, samo zmiksowane awokado bądź sos czosnkowy na bazie jogurtu i ziół.

5 Ser:

Ser żółty nie taki zły jak o nim piszą, jest jak najbardziej wskazany, jeden plasterek wystarczy. Nada się również ser pleśniowe ewentualnie kozi.

14488948_1138064986273516_101654663_o-1

Fit burger- bułka

 

DO BUŁKI POTRZEBUJEMY (4 bułki)

  • 300 g mąki gryczanej i 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 ml mleka;
  • 150 ml wody;
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli;
  • rozmącone jajko;
  • ziarna sezamu.
  • szczypta soli

 

WYKONANIE

  1. Roztop masło na patelni.
  2. Wsyp mąkę do miski i dodaj wodę, drożdże, sól i masło.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Jeśli ciasto nadal się skleja podsyp je troszkę mąką.
  5. Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i czekamy 45 minut, aby wyrosło.
  6. Dzielimy ciasto na 4 części.
  7. Formujemy bułki.
  8. Wykładamy bułki na blaszkę. ( możemy odczekać jeszcze 30 minut aby urosły większe)
  9. Smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem dokładnie i posypujemy sezamem.
  10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni przez około 40 minut ( najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy są już gotowe)

Fit burger-  mięso

POTRZEBUJEMY

  • 300 g wołowina mielona chuda
  • 1 jajko
  • czosnek
  • cebula
  • pomidor
  • sałata lodowa
  • ogórek kiszony
  • smarowidło na bułkę/ sos czosnkowy na bazie jogurtu lub guacamole- z awokado
  • sól, pieprz, papryka chilli, słodka papryka, oregano, majeranek

 

WYKONANIE

  1. Podsmażamy cebulkę na patelni.
  2. Dodajemy cebulę do zmielonego mięsa wołowego.
  3. Przyprawiamy mięsko i dodajemy jajko.
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  5. Formujemy cztery płaskie kotleciki.
  6. Podsmażamy mięso z obu stron na mocno rozgrzanej patelni używając oleju kokosowego.
  7.  Umieszczamy mięso w piekarniku na około 15 minut w 200 stopniach.
  8.  Gotowe mięso wkładamy do posmarowanej bułki sosem czosnkowym lub guacamole.
  9. Ser najlepiej położy zaraz na ciepłe mięso wtedy się nam idealnie rozpuści.

 

SOS DO BUŁKI

  1. Guacamole- zmiksowane awokado z czosnkiem, szczyptą soli i sokiem z limonki.
  2. Sos czosnkowy- jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku, szczypta soli i ziół.

Smacznego !

 

14466478_1138064949606853_2094098149_o