Krem z dyni i kokosa.

KREM Z DYNI I KOKOSA.

Przyszła do nas piękna jesień. Za oknem już chłodniej, a my potrzebujemy coś co doda nam sił i nas rozgrzeje w domowym zaciszu.I w tym momencie nasuwa mi się jedno na myśl przepyszny krem z dyni i kokosa. Rozgrzewająca potrawa z mnóstwem witamin. Idealnie nada się na obiad bądź kolacje przy zapalonym kominku z dobrą książką u boku.  Jesień to okres kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia i złe samopoczucie. Zachęcam do zrobienia! Krem z dyni i kokosa idealnie nada się na chłodniejsze i smutniejsze dni!

POTRZEBUJEMY:

  • Dynia 500 g
  • Pomarańcza 1 szt
  • Mleczko kokosowe 1/2 szklanki ( ja użyłam ze świeżego kokosa)
  • Nasiona chia
  • Płatki dyni
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Słód 1 łyżka (syrop z daktyli, agawy itp)

 

dsc_2446

WYKONANIE:

  1. Dynie należ obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulkę podsmażamy na patelni z czosnkiem.
  3. Do cebuli dodajemy dynie i zalewamy 1 szklanką wody.
  4. Dusimy wszystkie składniki na małym ogniu.
  5. Przekładamy wszystko do garnka i dokładnie miksujemy blenderem.
  6. Dodajemy mleczko kokosowe i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  7. Doprawiamy do smaku. Ja dodałam odrobinę syropu z agawy aby krem był słodszy.

 

Krem z dyni i kokosa mamy gotowy! Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut ! Zdrowy posiłek gotowy.

Możemy cieszysz się chwilą dla siebie.

Smacznego!

 

dsc_2453

 

dsc_2458