Spring rollsy.

Spring rollsy.

 

Dziś wpadłam na pomysł by zrobić spring rollsy. Idealnie nadają się jako posiłek do pracy lub szkoły. Są to mini roladki z warzywami i łososiem zawinięte w papier ryżowy. Jest to lekko strawny posiłek i smakiem może zaskoczyć. Oczywiście w domu możesz zrobić własną wersję. Polecam spring rollsy z kurczakiem, pieczarkami, warzywami i do tego idealnie sprawdzi się sos pomidorowy! Moje spring rollsy są szybszą wersją ponieważ przygotowywałam je na kolację, ale jeśli chcecie wykorzystać je na obiad to polecam również wcześniej wspomnianą wersję z kurczakiem bądź innym mięskiem.

 Nie ma co przedłużać czas na podanie przepisu.

POTRZEBUJEMY:

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • marchew
  • sałata
  • łosoś
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • przyprawy: koperek, sól morska, pieprz czarny, czosnek, cebula
  • sos sojowy

 

rolsew

 

WYKONANIE:

  1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na kilka minut do momentu aż zmięknie.
  2. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy warzywa.
  3. Przyprawiamy warzywa. Możemy dolać troszkę sosu sojowego.
  4. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Wstawiamy łososia do parowaru na 30 minut (lub piekarnik 30 minut 180 stopni)
  6. Gotowego łososia i warzywa kroimy na małe kawałki.
  7. Moczymy papier ryżowy w ciepłej wodzie kilka minut aż zmięknie. Wykładamy na deskę i nakładamy łososia, warzywa, i makaron.
  8. Spring rollsy zawijamy jak „krokiety”.Układamy na sałacie i przyozdabiamy czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
  9. Przy spożyciu maczamy w sosie sojowym.

 

Nasze SPRING ROLLSY są juz gotowe ! Smacznego !

 

rolsss