Świąteczne babeczki z buraka.

Świąteczne babeczki z buraka.

Świąteczne babeczki z buraka.

Świąteczne babeczki z buraka idealnie dopełnią nasz świąteczny stół. Uwielbiam święta.. Dookoła otaczają nas świąteczne dekoracje,w radiu ciągle lecą świąteczne piosenki i w ten sposób  wyczekujemy zbliżających się świąt Bożego Narodzenia..

W związku z tym, że burak pojawia się w święta w postaci barszczu z uszkami, to ja zasugeruję pyszne świąteczne babeczki z buraka.

 

Potrzebujemy:

  • 500 g puree z ugotowanego buraka (ok 5 małych buraków), można również kupić gotowe, ugotowane buraki.
  • 100 g maki  kokosowej
  • 5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka syropu klonowego/ miodu
  •  szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta sody oczyszczonej
  •  proszek do pieczenia
  • olej kokosowego (ok 2-3 łyżki)
  • gorzka czekolada (min.75% – pół startej tabliczki do ciasta pozostała cześć na do polania)
  • domowe powiodła
  • mleko roślinne (gdyby ciasto było za suche)

 

 

świąteczne babeczki z buraka

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy.(z wyjątkiem czekolady)
  2. Połowę gorzkiej czekolady ścieramy na tarce i dodajemy do zmiksowanego ciasta.
  3. Następnie dodajemy powidła domowe i suszoną (żurawinę lub goję)
  4. Mieszamy,
  5. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka roślinnego.
  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 180 stopniach około 35 minut.

 

świąteczne babeczki z buraka

 

inspiracja hpba.